Hlavní chody

Hrachová kaše bez zahušťování:

Ingredience na 2 porce:
zelený hrách 200g (namočený nejlépe přes noc)
kousek řasy Wakame (1 cm)
voda
majoránka (2 polévkové lžíce)
česnek (2 stroužky)
sůl
zeleninový vývar 1-2 dcl (podle požadované hustoty)
2 ks cibule
2 PL olivového oleje extra panenského
2 ks celozrnného kváskového či bezlepkového chleba

Postup:
Hrách uvaříme ve vodě asi 15-20 minut a až je na skus měkký, tak slijeme přebytečnou vodu (můžeme část vody použít na vývar). Přidáme vývar (použila jsem část vody z vaření hrachu a část čisté horké vody a zeleninový BIO bujón) a česnek a rozmixujeme na kaši. Dochutíme solí a majoránkou a kaši chvilku povaříme. Necháme chvilku odpočinout, aby nám tzv.došla chuť luštěniny.
Mezitím si na oleji osmažíme na proužky nakrájenou cibulku do zlatova a už servírujeme kaši na talíř s cibulkou a chlebíkem. Já jsem použila moc chutný bezlepkový chlebík s chia semínky z obchůdku Zdraví, které baví z Pohořelic.

Pozn. Spojení luštěniny (hrách) a obiloviny (chléb) nám podá kompletní bílkovinu na našem talíři. Celý talíř ještě doplníme čerstvou zeleninkou (která na fotce chybí) :-).

Dobrou chuť

 

Letní lečo s vajíčky a tofu (2 porce):

Ingredience:
Cibule
Rajčata 3 ks velkých
Papriky 3 ks
Tofu (nemusí být)
Vajíčka 4 ks
Sůl, pepř

Postup:
Dneska si připravíme tento skvělý letní recept ze sezónní zeleninky.
Na troše oleje si osmahneme cibulku, poté přidáme tofu (nemusí být) a chvilku osmahneme. Poté přidáme nakrájenou papriku a rajče na stření kousky a vše společně dusíme v otevřeném hrnci než se nám voda z rajčat z větší části vypaří. Jakmile se tak stane, tak přidáme vajíčka, zamícháme a a chviličku spolu povaříme. Nakonec osolíme, opepříme a můžeme vychutnávat jen tak a nebo s kouskem žitného kváskového pečiva a samozřejmě nezapomeneme na čerstvou zeleninu.

Dobrou chuť